På svenska

Kommunalvalprogrammet för Vänsterförbundet i Lovisa

Våra likvärdigt starka målsättningar under följande valperiod är:

  • Bostaden är en människorättighet!

Lovisa behöver hyresbostäder till ett skäligt pris, på bostadsområdena bör således även byggas av staden ägda hyresbostäder, som tillfredställer olika slags behov, från små ettor till stora familjebostäder.

Detta förutsätter investeringar men i bästa fall ökar det invånarantalet och förbättrar de nuvarande lovisabornas boendemöjligheter och –trivsel.

  • Man bör uppskatta randområdena!

En av våra huvudmålsättningar är att trygga randområdenas möjlighet till god service. Kommunfusionen har ökat trycket att centralisera servicen för att minska på kostnaderna. Man bör garantera att randområdenas invånare även i fortsättningen har möjlighet till god service på sitt eget område.

Vi behöver också lättrafikleder utanför centrum. Det kostar att bygga lederna men skapar också trygga omständigheter att färdas och motionera. Dessutom förhindrar det olyckor och minskar behovet av skolskjutsar.

En del av servicen kan sättas ”på hjul” ifall det skulle vara omöjligt att erbjuda permanent service på orten. Servicen på hjul skulle regelbundet komma till invånarna. Man skulle t.ex. med hjälp av en hälsobuss kunna göra granskningar och regelbundna basundersökningar.

Beroende på förändringarna, kräver detta budgetering för att å ena sidan bevara servicen där det är ändamålsenligt. Å andra sidan behövs det pengar för att kunna hitta på nya lösningar, så invånarna i randområdena har möjlighet till god service (man skaffar t.ex. en bil som regelbundet kommer med (häsovårds)service till de platser behovet finns).

Ingen service/anstalt (t.ex skolor, vårdanstalter, mottagningspunkter) bör läggas ned utan skäliga orsaker, obestridbara fakta, eller utan att avväga dess inverkan på människornas vardag.

  • Stadens anskaffningar bör vara offentliga!

Staden gör hela tiden anskaffningar för renoveringar, underhåll mm., i form av konkurrerande anbud eller direktanskaffningar. Vänsterförbundet i Lovisa vill att staden upprätthåller ett öppet register på sina anskaffningar. Vem som helst kunde kontrollera vad staden har köpt, av vem, till vilket pris och p.g.a vilka kriterier. Ur registret skulle det även framkomma, om köpet har konkurrenssatts eller direktanskaffats.

Fördelarna med registret:

Användandet av offentliga medel skulle ske öppet.

De offentliga uppgifterna skulle skapa mera konkurrens, gällande både kvalitet och prisnivå.

Det skulle vara lättare att värdera anskaffningarna och detta skulle leda till att anskaffningsverksamheten utvecklas.

  • Hur ska vi få mera positiv pulsering i Lovisa?

För att minska på utgifterna och öka på välmåendet bör man ha kunnighet att använda preventiva åtgärder i synnerhet inom sjukvården och socialvården. Kostnaderna på specilasjukvården kommer att stiga om bashälsovården inte fungerar, kostnaderna på socialsidan stiger om man inte stöder familjerna i ett tidigt skede.

Därför är vi redo att satsa på ett verkligt förebyggande arbete på gräsrotsnivå, eftersom vi på lång sikt då kommer att få inbesparingar och märkbart öka välståndet

. Friska och trygga byggnader samt miljön skapar grunden för vår stad.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s