Ydinvoimasta

UUDET YDINVOIMALAT TUPLAISIVAT SUOMEN YDINJÄTTEEN TUOTANNON

Ydinvoima ei ole puhdasta energiaa, jos otetaan huomioon koko ydinenergian tuotantoketju.

Olkiluotoon rakenteilla oleva ydinreaktori käyttää vuodessa 40 tonnia ydinpolttoainetta, johon tarvitaan noin 60 000 t uraanimalmia. Louhinnasta ja rikastuksesta syntyy eduskuntatalon tilavuuden verran (300 000t) matala-aktiivista jätekiveä, eduskuntatalon lisärakennuksen verran (60 000t) radioaktiivista ja myrkyllistä murskausjätettä ja lietettä, 400 t köyhdytettyä uraania jota käytetään ydinaseissa ja 40 t korkea-aktiivista ydinjätettä. Maailmanlaajuisesti uraanikaivostoiminnasta on kertynyt noin miljardi tonnia radioaktiivista jätettä. 30 kilometrin säteellä uraanikaivoksista ja rikastamoista asuvilla on todettu sikiövaurioita, keskenmenoja, ja syöpiä esiintyy huomattavasti enemmän kuin muualla asuvilla. Pohjavesien ja ympäristön saastuminen myrkyllisistä kemikaaleista uraanikaivosalueilla on aktiivisen jätteen ohella huomattava riski. Mikäli kaksi ydinvoimalupaa hyväksytään, syntyy Suomessa ydinjätettä asukasta kohti enemmän kuin missään muussa maassa.

Kauppa ja teollisuusministeriön kaivosylitarkastaja Krister Söderholm: ”Meillä käytetään ydinvoimaa, ja uraani on hankittava jostakin. Millä oikeudella kieltäisimme etsinnän ulkomaisilta yrityksiltä? On raukkamaista pyrkiä siirtomaavallan käytäntöön, jossa raaka-aineet hankitaan kehitysmaista hinnalla millä hyvänsä.”

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) esitteli uuden kaivoslain valtioneuvoston istunnossa 22.12.2009: ”Periaatteessa tämä laki sallisi uraanikaivoksen perustamisen Suomeen. Niin kauan kuin Suomi aikoo käyttää ydinvoimaa, on moraalisesti ylivoimaisen vaikeaa kieltää uraanin kaivamista”.

On vain ajan kysymys, milloin Suomeen avataan uusi uraanikaivos.

Myös Fennovoiman ydinvoimalaitoslupa on saanut hallituksen ”siunauksen”. Voimalansa se aikoo rakentaa joko Simoon, jossa suojavyöhykealueella asuu yli 3000 ihmistä, tai vaihtoehtoisesti Hanhivaaraan, jossa on tunnettuja lintu- ja luonnonsuojelualueita. Lähellä sijaitsee lisäksi Natura-alueita. Fennovoimalla ei ole suunnitelmaa ydinjätteen loppusijoitukselle. Posiva ei ota Fennovoiman jätteitä omiin luolastoihinsa. Jos Fennovoima aikoo rakentaa oman loppusijoituspaikan ydinjätteille, niin tekeekö se sen pelkästään yhden voimalan tarpeisiin? EU:n mukaan tarkoituksena on harmonisoida ydinjätehuoltoa ja lisätä alan teknistä yhteistyötä. Ydinjätteitä ei vielä unionin sääntöjen mukaan saa maahantuoda, jollei maa ole antanut siihen lupaa. Suomen laki kieltää ydinjätteiden viennin ja tuonnin rajojen yli. Ainakin toistaiseksi. Tähtääkö saksalaisen energiayhtiön pitkälti omistama Fennovoima Oy loppusijoitusratkaisuun, joka avaa ovet ydinjätetuonnille?

Pentti Tiusanen                   Armi Lindell

kansanedustaja (vas.)         Loviisan kaupunginvaltuutettu

ympäristövaliokunnan vpj. eduskuntavaaliehdokas (vas.)

(julkaistu Kymen Sanomissa, Loviisan Sanomissa, Uusimaassa v.2010)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s