Ydinjäte

Ydinvoimapäätös oli pettymys.

Keskiviikko 21.4.2010 oli surun päivä niin loviisalaisille ydinvoiman puolustajille, kuin vastustajillekin. Hallitus päätti hyväksyä kaksi ydinvoimalahakemusta, mutta Loviisa jää ilman kolmatta reaktoria.

Miksi loviisalainen ydinvoiman vastustaja ei ilahtunut uutisesta lainkaan? Suomessa ei yksinkertaisesti ole perusteltua rakentaa kahta uutta ydinvoimalaa. Teollisuus on täältä jo muuttoaallon tehnyt maihin, joissa on halpaa työvoimaa. Halpa sähkö ei ole täällä paperitehtaita pitänyt tähänkään saakka.

Toinen suuri syy pettymykseen oli Fennovoiman luvan hyväksyminen. Fennovoima on rakentamassa ydinvoimalaansa koskemattomaan luontoon  Simoon, jossa suojavyöhykealueella asuu vakituisesti yli 3000 ihmistä, tai Pyhäjoelle Hanhikiveen. Hanhikivessä  on useita huomattavia luonnonsuojelukohteita, ja se on myös merkittävä muuttolintujen  levähdys- ja ruokailupaikka. Lähistöllä on myös Natura-alueita.

Fennovoima on pääosin saksalainen yritys, joka on nyt saamassa jalansijaa Suomen ydinsähkömarkkinoilla, vaikkei sillä ole mitään luotettavaa esitystä mitä se aikoo tehdä korkea aktiiviselle ydinjätteelle. A-talkissa (22.4.2010) Fennovoiman edustaja kertoi, että he aikovat käyttää loppusijoitukseen Posivan tiloja Olkiluodossa. Posiva siihen ei tiettävästi ole suostunut. Jos Fennovoima ei saa jätteitään Olkiluotoon, niin minne sitten? Aikovatko he rakentaa oman onkalon peruskallioon? Vuoteen 2000 mennessä valmistuneissa tutkimuksissa osoitettiin, että loppusijoitukselle sopivia paikkoja on Suomessa neljä, Kuhmon Romuvaara, Äänekosken Kivetty, Eurajoen Olkiluoto ja Loviisan Hästholmen. Kuntalaiset, jotka suhtautuivat positiivisimmin ydinjätteisiin asuivat Olkiluodossa ja Loviisassa.

Jos Fennovoima alkaa rakentamaan vastaavaa loppusijoituspaikkaa kuin Posivalla on, niin tekeekö se sen vain yhden voimalan jätteille? EU:n tarkoituksena on kuitenkin harmonisoida ydinjätehuoltoa  ja lisätä alan teknistä yhteistyötä. Ydinjätteitä ei EU:n sääntöjen mukaan kuitenkaan saa tuoda jäsenmaahan ilman kyseisen maan suostumusta. Matalasti säteilevää jätettä jo kuljetetaan Suomen vesien halki tutkimusmateriaalin nimissä itänaapuriin. Toistaiseksi Suomi vielä kieltää voimakkaasti säteilevän ydinjätteen tuonnin ja viennin rajojen yli, mutta kysymys kuuluu kuinka kauan?

Armi Lindell, Paavo Siipola, Loviisan vasemmistoliitto

Julkaistu Loviisan Sanomissa 27.4.2010

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s