Vanhustenhoito

Valtakunnallinen tavoite on saada vanhukset pysymään kotona mahdollisimman pitkään. Ajatuksenahan se on oikein kaunis: valkohapsiset hymyilevät mummot ja vaarit kulkevat käsikynkkää puistossa lastenlasten kirmatessa ympärillä.

Mitä on se todellisuus jossa vanhukset pakotetaan olemaan kotona? Kyllä, luit oikein, pakotetaan. Vanhuksia suljetaan omiin koteihinsa lukkojen taakse. Hellasta ja kahvinkeittimestä otetaan sulakkeet pois ja terävät esineet piilotetaan. Ikkunat ja ovet lukitaan ja salvataan niin, ettei vanhus pääse itse ulos omasta kodista, jossa luulee pahimmillaan olevansa vankina. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun vanhus jää kotihoitajan piipahdettua antamassa lääkkeet oven taakse itkemään. Yksinäisyys on monelle painajaista, josta ei ole toivoa herätä.

10% yli 75-vuotiaista ja noin kolmasosa yli 85-vuotiaista kärsii dementiasta. Sairauden alkuvaiheessa aloitettu lääkitys ja kuntouttava tuki saattavat antaa potilaalle täysin toimintakykyisiä vuosia rutkasti lisää verrattuna tilanteeseen ilman hoitoa. Kolme kertaa päivässä käyvä kotihoitaja ja turvaranneke eivät ole riittävä hoito muistihäiriöiselle.

Tällä hetkellä terveyskeskukset pullistelevat ihmisistä, jotka eivät enää koskaan tule pärjäämään yksin kotona. Osastojen alkuperäinen käyttötarkoitus on hämärtynyt, koska esimerkiksi lyhytaikaisen hoidon ja intervallihoidon osastoilla asuu ihmisiä vuosikausia odottaen paikkaa vanhainkodista. Mitä se käytännössä tarkoittaa, että ihmiset asuvat osastoilla, joilla ei kuulu asua? Se tarkoittaa sitä, että ne, jotka tarvitsisivat apua kotona pärjäämiseen intervallijaksoin, eivät sitä saa. Kuntouttavaa hoitoa ei anneta. Omaishoitajat eivät saa lakisääteisiä vapaapäiviään. Palvelusetelien summalla saa muutaman tunnin vapaata. Osastoilla työntekijöiden jaksaminen on koetuksella. Terveyskeskuksista on tullut sekaisia akuuttihoidon, saattohoito- ja vanhainkodin välimuotoja, joissa ei ole aikaa kohdata potilasta ihmisenä.

Tarvitsemme vanhuksille perhekoteja ja lisää kodikkaita vanhainkotipaikkoja. Vanhuksia ei pidä lukita koteihinsa arestiin, josta he tilaisuuden tullen karkaavat hankeen paleltumaan.

Armi Lindell, sairaanhoitaja, Loviisan kaupunginvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas, Vasemmistoliitto

Julkaistu Helsingin Sanomissa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s