Paskanpuhujan näkökulmia

Yhden paskanpuhujan näkökulmia valtuustosta

Viime viikolla oli Loviisan kaupunginvaltuuston talousarviokokous. Jokainen puolue piti alkusanansa joissa painotettiin ennaltaehkäisevän työn merkitystä. Puheet olivat taas hyviä, mutta käytännön toteutus kertoi karua kieltään.

Mielenkiintoisimmat ehdotukset tulivat mielestäni Kokoomukselta: kaupungin kulta myytäisiin (arvo on nyt korkealla n. 120 000e tällä hetkellä –voittoa vajaa 50 000e), mahdollisesti perustettavan elinkeinoyhtiön alkupääoman Loviisan osuus pienennettäisiin 150 000 eurosta 2000 euroon. Rahaa Loviisan käyttöön olisi näillä ehdotuksilla jäänyt lähes 200 000euroa. Menopuolelle he ehdottivat kotisairaanhoitajaa ja koulukuraattorin aikaistamista. Minä ehdotin että neuvoloihin vuodeksi 2012 palkattava perhetyöntekijä niin ikään aikaistettaisiin vuodella, jolloin todellinen ennaltaehkäisevä työ pikkulapsiperheissä saataisiin käyntiin. Hoitajat olisi rahoitettu esimerkiksi elinkeinoyhtiön porkkanarahoja pienentämällä. Näistä ehdotuksistahan isotkin puolueet kyllä tiesivät, koska valtuustoryhmien puheenjohtajisto tapasi ennen valtuustoa muutaman kerran ja kertoivat tulevat muutosesityksensä etukäteen pohdittaviksi.

Demarit vastustivat kaikkea edellä mainittua, mutta halusivat siirtää 35 000 euroa katujen valaistuksen lisäämiseen Valkon bussipysäkkirahoista. RKP:kin vastusti Kokoomuksen ja Vasemmiston ehdotuksia konkreettisesta ennaltaehkäisevän työn lisäämisestä, kuulemma periaatesyistä. Kun hallitus on jotain jo päättänyt, niin siitä ei tulisi poiketa. Ihmettelen vain, mitä varten sitten valtuuston kokouksia pidetään, jos niillä ei enää saa olla mitään käytännön merkitystä.

Perussuomalaiset tekivät ehdotuksen tuntikehysten palauttamisesta lukioille, jota RKP:n Leena Lindfors sanoi kannattavansa jo ensimmäisessä ryhmäpuheenvuorossaan. Koska vinkki RKP:n tuesta tulevalle esitykselle tuli demareille hyvissä ajoin, hekin kannattivat loppujen lopuksi Vesa Peltoluhdan tekemää esitystä kaikkien muiden puolueiden mukana.

Yhden rahallisesti pienen, mutta toivottavasti käytännössä suuremman, muutoksen sain minäkin läpi loppumetreillä, nimittäin päiväkotien sänkyihin lisämäärärahaa. Ensin ehdotin 10 000euroa niistä katuvalaistuksen rahoista, mutta 10 000e sänkyihin oli ”kahden ison” mielestä liikaa. Sitten tein ehdotuksen 5000 eurosta seuraavalla kierroksella siirrettäväksi maansiirtorahoista, ja sain kuulla virkamiespuolelta että se on liian vähän investointipuolella. Asiasta vääntämisen jälkeen päästiin yksimielisyyteen siitä, että kaikki kannattivat alkuperäisestä muutettua ehdotustani laittaa 10 000e päiväkotien sänkyjen hankintaan. Oletan, että sänkyjen määrärahasta voidaan muihin päiväkoteihin ostaa myös patjoja ja petivaatteita, vaikkei varsinaisia sänkyjä joka paikkaan tarvittaisikaan.

Koulukyytiasiaakin kokouksessa sivuttiin. Itse en suinkaan väittänyt ongelman koskevan vain kahta perhettä, vaan nostin esiin, että ongelmia on ollut muuallakin kuin Koskenkylässä.

Olen kuullut, että demarit ihmettelevät miten Loviisan Vasemmisto ja Kokoomus vetävät usein ”yhtä köyttä” ja tukevat toistensa ehdotuksia. Minä puolestani ihmettelen mihin demarit ovat unohtaneet äänestäjät, ihmiset, kaupungin asukkaat? Perheet ja duunarit? Eikö se olisi ennemmin SDP:n kuin Kokoomuksen tehtävä vaatia peruspalveluihin parannuksia yritysrahojen kustannuksella? Minulle on se ja sama mistä hyvät ehdotukset tulevat, jos ne edesauttavat kaupunkilaisten hyvinvointia niin minä kannatan. Tietenkin. Eikö se ole sitä peräänkuulutettua yhteen hiileen puhaltamista ja yhteistyötä yli puoluerajojen? RKP:tä ja heidän periaatepolitiikkaansa jotenkin vielä yritän ymmärtää, heillä on siihen vielä kannatuksensa puolesta varaakin, mutta sitä en ymmärrä miksi demarit pitävät kynsin ja hampain kiinni RKP:n helmoista unohtaen kokonaan oman kannattajakuntansa tarpeet.

Armi Lindell, Loviisan Vasemmistoliitto

(julkaistu Loviisan Sanomissa)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s