Lapinjärven vanhukset

Vanhustenhuolto on kunnille kallista ja siitä halutaan herkästi säästää. Sen on huomannut myös Lapinjärven vanhustenhuollon työntekijät, jotka ovat huolissaan tilanteesta.

Tehostetun palveluasumisen yksikkö, TePa, on uudehko kahdeksan asukkaan yksikkö, jossa toimii öisin yksi yöhoitaja. Hän päivystää myös turvapuhelinhälytyksiä, eli on jatkuvassa valmiudessa kotikäynteihin, jotka saattavat kestää pitkäänkin riippuen tapahtuneesta. TePa:n yleisistä tiloista on videoyhteys vanhustentalo Honkahoviin.

Honkahovissa on 18 asukaspaikkaa ja kaksi intervallipaikkaa. Kaikki paikat eivät ole koko ajan käytössä. Hoitajien määrää pyritään vähentämään yövuoroista kahdesta yhteen, vaikka asukkaat ovat huonokuntoisia, eivätkä pysty omatoimisesti liikkumaan. Öisin heidät kuivitetaan ja käännetään makuuhaavojen estämiseksi. Tätä ei pysty yksi hoitaja tekemään riskeeraamatta omaa työterveyttään joten TePa:n hoitajaa onkin kaavailtu Honkahoviin avuksi.

Ongelma mikä tästä yhtälöstä muodostuu, on että TePa:n hoitaja lähtee kotikäynnille kun hälytys tulee. Honkahovin hoitaja on sen aikaa yksin, TePa:ssa ei ole ketään. Honkahovin hoitajalla ei ole mahdollisuutta valvoa kamerayhteyttä TePa:an. TePa:n asukashuoneistoihin hän ei tietysti näkisikään. Honkahovissa ei ole minkäänlaista sammutusjärjestelmää tulipalon varalle, eikä yksi hoitaja kykene pelastamaan kaikkia asukkaita. Onneksi paloasema on lähellä ja hälytykseen lähdetään viiden minuutin sisällä ilmoituksesta.

Lapinjärven kotihoidon ja Honkahovin työntekijät ovat joutuneet työskentelemään jo pitkään äärirajoilla. Sijaisia ei palkata. Työn laatu kärsii kun käsipareja ei ole riittävästi. Sosiaali- ja terveysministeriön laatusuosituksen mukaan henkilökunnan määrän tulisi olla ympärivuorokautisissa asumispaikoissa 0,7-0,8 hoitajaa per asukas vuorokaudessa, jotta voidaan antaa hyvää hoitoa ja taataan henkilökunnan työhyvinvointi, sekä asukkaiden turvallisuus ja mahdollisuus hyvään ihmisarvoiseen elämään. Se tarkoittaisi 18 asukkaan paikassa 12-15 työntekijää vuorokauden aikana. Minimihenkilökunnan määrä on 0,5, mikäli asukkaissa ei ole käytöshäiriöisiä tai muita vaativampaa hoitoa tarvitsevia. Jos pelätyt henkilöstövähennykset toteutuvat, henkilökunnan suhdeluku asukkaiden määrään laskee jopa 0,33:een mikäli asukaspaikkoja ei vähennetä. Henkilökunta on ilmaissut huolestuneisuutensa omasta jaksamisesta ja asukkaiden turvallisuudesta niin esimiehelle kuin perusturvajohtajalle ilman minkäänlaista vastakaikua saati parannusta asioihin. Mitä pitää tapahtua, että asia otetaan vakavasti?

 

Armi Lindell

Julkaistu Loviisan Sanomissa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s