Keskittämispolitiikkaa tihkuva lakiluonnos hylättävä

Lausuntokierroksella oleva laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä asettaa Uudenmaan reuna-alueiden kunnat ja niiden asukkaat eriarvoiseen asemaan verrattuna muuhun maahan. Uudenmaan alueen pienet kunnat pakotetaan huomattavan laajaan ylikunnalliseen yhteistyöhön perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä. Lakiehdotuksen mukaan Porvoon ja Lohjan alueella perustason alueeseen tulee kuulua vähintään 50 000 asukasta, kun raja muualla Suomessa on noin 20 000 asukasta. Perustuslain 6§:n 1 momentti sisältää vaatimuksen oikeudellisesta yhdenvertaisuudesta ja 2 momentti sisältää syrjinnän kiellon mm. asuinpaikan perusteella. Uudenmaan asukkaat on ehdotuksessa asetettu erilaiseen asemaan muualla asuviin nähden asuinpaikkansa perusteella. Reuna-alueet eivät kuulu metropolialueeseen, joten sillä ei voi perustella erityisvaatimuksia.

Perustuslain mukaan kunnan hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon, jonka on tarkoitettu suojaavan myös kuntien oikeutta päättää omasta taloudestaan. Sosiaali- ja terveysmenot ovat noin puolet kaupungin ja kuntien kokonaismenoista. Pakottaminen ylikunnallisiin perustason sosiaali- ja terveydenhuollon alueisiin rikotaan oikeutta kunnan päättää omasta taloudestaan.

Ylikunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon oletetaan tuovan tehokkuutta toimintaan. Lakiehdotuksen yksityiskohtaisissa perusteissa puhutaan ”niin sanotuista lähipalveluista”, joita voidaan keskittää taloudellisten syiden vuoksi. Lähipalveluita ei ole laissa edes määritelty. Tämä tulee käytännössä johtamaan siihen, että vastuukunnat saavat mahdollisuuden keskittää palvelut oman kuntansa keskustaan ilman että pienillä kunnilla on siihen käytännössä vaikutusmahdollisuuksia. Ylikunnallisiin päätöksentekoelimiin eivät pienet kunnat saa välttämättä edustajaa ollenkaan, mihin myös perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt huomiota.

Olen erittäin huolissani lausuttavana olevasta keskittämispolitiikkaa tihkuvasta lakiehdotuksesta, joka paitsi vaarantaa uusimaalaisten perusoikeudet yhdenvertaiseen kohteluun ja syrjimättömyyteen, myös leikkaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia siirtämällä peruspalveluiden päätösvaltaa vastuukunnille. Yhä suurempi osa tärkeimpien palveluiden päätöksenteosta viedään kauemmas asukkaiden ulottuvilta.

Armi Lindell

Loviisan kaupunginvaltuutettu ja hallituksen jäsen

Uudenmaan Vasemmistoliiton 1 varapj.

Julkaistu 9.3.2014 Uusimaassa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s